Prosjekter - Tilknytningspsykologene
96
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-96,bridge-core-3.1.3,cookies-not-set,sensei-bridge,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-30.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive
 

Prosjekter

Våre prosjekter bygger i stor grad på tilknytningspsykologi og den tilknytningsbaserte modellen Circle of Security – på norsk: Trygghetssirkelen. Denne bruker vi som utgangspunkt og inspirasjonskilde for tanker om omsorg hjemme og i barnehagen. Tilknytningspsykologien har stort fokus på menneskets behov for grunnleggende trygghet.

«For et lite barn kommer trygghet foran alt. Menneskebarnet kommer til verden med et innebygget og automatisk «program» for å søke trygghet og beskyttelse.»

(Brandtzæg, Torsteinson og Øiestad, 2014)

Men tilknytningspsykologi er enda mer enn det, moderne tilknytningspsykologi fokuserer på de nære relasjoner og deres betydning for emosjonell regulering av det brede spekteret av emosjoner, fra intens glede til frykt.

«Forskning har vist oss at barnets følelsesmessige og sosiale evner utvikles nettopp ved at barnet får knytte seg til stabile voksne som reagerer sensitivt på barnets behov.»

(Brandtzæg, Torsteinson og Øiestad, 2014)

Vi har alle tilknytningserfaringer som har berørt oss på ulike vis.

«Tilknytningsrelasjonene tidlig i livet er på en måte barnets grunnopplæring i: «hvem er jeg, hvilken verdi har jeg og hvordan kan jeg være sammen med andre?»

(Brandtzæg, Torsteinson og Øiestad, 2014)

En video som forklarer Circle of security.

Men behov endres med alder, og vi alle vet at barn på samme alder også er svært forskjellige. Barn er født ulike, blant annet er de (og vi) utstyrt med ulikt temperament. Barn har også med seg ulike erfaringer. Circle of Security tilbyr ikke en «one size fits all» der alle skal behandles likt. Tvert om er Circle of Security opptatt av barns individuelle forskjeller og ulike behov, samtidig som man er opptatt av at vi som voksne påvirkes av barns forskjeller. I moderne psykologi kalles denne forståelsen for tansaksjonsmodellen (Sameroff, 1975, 1995). 

Circle of Security modellen ivaretar at både barn og miljø er i stadig forandring, og tilbyr et materiale og en tenkning som inviterer til å jobbe med endringer gjennom å styrke relasjoner, og dermed også barnets utvikling.